slidersliderslider
video

 DE ONDERDELEN VAN EEN OMBOUWSET VOOR FIETS MET TRAPONDERSTEUNING:

De ombouwset bestaat uit een motor voor schijfrem, v-brake (blokjes) of rollerbrake remmen, accu of batterij,   actie radius,  bagagedrager, batterij oplader, controller, trapsensor, display voor de instelling van de trapondersteuning, remhendels met motor-onderbreker.

De ombouwset, om van uw gewone fiets een elektrische fiets te maken, past op iedere fiets. Uw fiets moet een beetje stevig zijn omdat u op uw bagagedrager ongeveer 4 kg extra gewicht krijgt voor de batterij.

OMBOUWEN VAN U FIETS:  

Het ombouwen van uw gewone fiets tot fiets met trapondersteuning kan door eBike EFOS uitgevoerd worden. Als u een beetje handig bent kan u de ombouwset ook zelf op uw fiets plaatsen. Zie hieronder wat er komt kijken bij het zelf monteren.

De Montage  handleiding kan u hier downloaden   

Handleiding voor het ombouwen van uw fiets

 

MOTOREN: 

De motor wordt in een nieuwe velg geleverd zodat deze eenvoudig te plaatsen is. De velgen zijn in de kleur zilver en zwart bestelbaar. De velgen dubbelwandig dus sterk. Standaard maten voor de velgen zijn  28 inch en 26 inch.  Indien gewenst kan de motor ook in een andere wielmaat  of uw eigen velg gespaakt geleverd worden. De wettelijke maximale   snelheid voor een elektrische fiets 25 km/uur en een maximaal motorvermogen van 250watt.

De High speed e-bike moet aan verschillende eisen voldoen voordat deze door de Nederlandse RDW op de openbare weg mag rijden. Een ombouwset is niet RDW gekeurd. daar dient de bestuurder voor te zorgen. Wanneer je op deze  elektrische fiets  tot 45 km/uur op de openbare weg wilt rijden moet je aan verschillende eisen voldoen:

 • Je moet minimaal 16 jaar zijn
 • Minimaal in bezit van zijn van een brommerrijbewijs
 • De high speed pedelec moet een kenteken hebben
 • De high speed pedelec moet als snorfiets minimaal WA verzekerd zijn
 • Je mag de betreffende toegestane snelheden niet overschrijden. Het dragen van een fietshelm is niet verplicht maar wordt wel aangeraden.

Alleen  motoren tot 250watt met een trapondersteuning tot 25km/uur zijn wettelijk toegestaan op de openbare weg toegestaan.   Ondersteuning tot sneller dan 25km/uur is verboden want u voertuig heeft geen RDW type goedkeuring, want u fiets is niet voorzien van een kenteken. U bent zelf aansprakelijk  voor rijden met een te snelle fiets op de openbare weg  tevens bent u niet verzekert. Als u met een motor zwaarder dan 250w op de openbare weg rijdt bent u als bestuurder ook zelf verantwoordelijk.                  

  Zie hier een  omschrijving van de wet elektrische fietsen.  Het aantal toeren per minuut RPM  (diameter van het wiel x 3.14 x rpm = snelheid), in combinatie met de regelapparatuur bepaalt de  maximale snelheid  van de elektrische fiets  .

Rekenen voorbeeld:   Stel u heeft een fiets met een 28inch wiel, de diameter is hiervan 0.7 meter.

0.7m x 3.14 = 2.2 meter wielomtrek  x 300 toeren per minuut x 60 minuten = 39600 meter per uur.

Het gebruik van zwaardere motoren dan 250 watt op de weg is niet toegestaan eBike EFOS heeft ook iets zwaardere motoren 500watt bijvoorbeeld voor op mountainbikes met trapondersteuning. De motoren leveren meer kracht maar geven ook een iets lagere -30% radius door het hogere verbruik.

De motoren zijn in voorwiel of achterwiel uitvoering te verkrijgen. eBike EFOS verkoopt merkmotoren van het merk 8FUN (Bafang) in de volgende uitvoeringen:

Voorwiel motoren:

 • 250 watt   8FUN  190RPM      geschikt voor velgrem (of tewel blokjes  of v-brake)  of schijfrem
 • 250  watt   8FUN  190RPM     geschikt voor roller-brake
 • 250  watt   XF-motor tot 300 RPM geschikt voor  36v of 48v  alleen v-brake of schijfrem
 • 350  watt   8FUN  225RPM     geschikt voor velgrem of schijfrem

Achterwiel motoren: 

 • 250  watt   8FUN  190RPM     geschikt voor velgrem of schijfrem
 • 250  watt   XF-motor tot 300 RPM geschikt voor  36v of 48v  alleen v-brake of schijfrem
 • 500  watt   8FUN  225RPM     geschikt 36v of 48volt voor velgrem of schijfrem

 

Midden /trapas motoren:

De midden motor is een motor die op de trapas gemonteerd wordt. Het is een zeer stille krachtige motor. Kijk bij bestellen voor afbeeldingen van de nieuwe motor.

BESTELLEN: Motoren

Het budget set is uitgerust met een FX-motor. Deze 250watt motor is van goede kwaliteit en verkrijgbaar in voorwiel en achterwiel uitvoering met een toerental van 300RPM. De motor is alleen verkrijgbaar in 250watt en in de v-brake uitvoering.    

Foto van een fiets  met  XF-motor daarop gemonteerd.

Een voorbeeld van een motor die snel (ombouwset sportief) kan zie:

maartensligfietsen.blogspot.nl/

Bestellen ombouwset-sportief

 

ACCU:

De batterij zorgt voor de energie voor de motor. Neemt  u een accu met een hoge capaciteit dan heeft  u langer trapondersteuning of een grotere actieradius.  De batterij is afneembaar en is op deze wijze op iedere plaats oplaadbaar en minder diefstal gevoelig. eBike EFOS verkoopt Lithium-ion  batterijen in diverse uitvoeringen zoals de bidonaccu op de stang gemonteerd of een accu op de bagagedrager. De accu op de bagagedrager wordt inclusief een nieuwe bagagedrager. Bij iedere accu wordt oplader geleverd. De totale laadtijd bedraagd 3 tot 5 uur ongeveer 2 ampere per uur.

accucapaciteit:

De afstand die met een volle batterij afgelegd kan worden wordt ook wel de actieradius genoemd.  Deze actieradius is afhankelijk van de capaciteit van de accu. De capaciteit wordt uitgedrukt in de hoeveelheid watt uur (volt x ampere). De actieradius  kan meer zijn als u bijvoorbeeld, minder trapondersteuning  gebruikt,  de wegen minder helling hebben, als u minder wind tegen heeft. Daarnaast speelt het totale gewicht van de fiets inclusief bestuurder en bagage ook een rol.

ACTIE RADIUS

eBike EFOS heeft accu's in schillende capaciteiten (watt uren) te koop, namelijk:  

 • 36v * 7.2a      = 259 Wh capaciteit,   28 tot 55 km trapondersteuning (bidon)
 • 36v * 9.0a      = 324 Wh capaciteit,   35 tot 70 km trapondersteuning (bidon)
 • 36v * 10.0a    = 360 Wh  capaciteit,  40 tot 75 km trapondersteuning (bagagedrager)
 • 36v * 13.6a    = 490 Wh capaciteit,   55 tot 100 km trapondersteuning (bagagedrager)
 • 36V * 17.0a    =612  Wh capaciteit    75 tot 100km
 • 36v * 14.4a    = 518 Wh capaciteit,   2 bidon accu's van 7.2a  geeft een  actieradius van 58  tot 120 km (bidon)
 • 48v * 10a        = 480 Wh capaciteit,  30 tot 50 km hoge snelheid trapondersteuning voor     op mountainbike
 • 48v * 15a        =  720Wh   

Bestellen Ombouwset-excellent hoge actieradius        

 

Als u een accu wil vergelijken moet u naar de capaciteit kijken, het aantal watt uren. Iedere leverancier geeft namelijk een andere actieradius. De aangegeven actieradius per batterij hierboven zijn gemakkelijk haarbaar met een stevige trapondersteuning.

Deze batterijen worden alleen toegepast in de betere elektrische fietsen. De batterijen zijn voorzien van Batterij Management Systeem. Hierdoor voldoen de batterijen aan de hoogste kwaliteitseisen en zorgen deze  voor goede prestaties.

 

DISPLAY:

De hoofdfunctie van de display is de mate van trapondersteuning instellen. Hoe meer standen de display heeft hoe geleidelijker kan de trapondersteuning ingesteld worden.

De displays zijn alle voorzien van een start en go knop. Dit wordt ook wel een 6 km stand knop genoemd. Als u deze knop ingedrukt houdt dan start de motor zonder te trappen. De motor geeft dan trapondersteuning tot 6 km/uur.  De functie is gemakkelijk bij het starten. Daarnaast hebben de displays een batterij indicatie. Hierop kan u aflezen hoe vol de batterij nog is.

Daarnaast is er nog een onderscheid in het type display, namelijk een LED-display (met lampjes) of een LCD-display  (een beeldschermpje).

 eBike EFOS heeft 3 displays in haar assortiment met de volgende functies:

LED-display

 • 3 standen LED-display + 6km knop + batterij indicatie + trapondersteuning stand
 • 6 standen LED-display + 6km knop + batterij indicatie + trapondersteuning stand

De hoeveelheid Trapaondersteuning is afhankelijk van in welke stand je rijdt. Bijvoorbeeld voor de 6 standen LED-display:

 •  in stand 1                 tot een snelheid van 11  km per uur trapondersteuning
 •  in stand 2                 tot  een snelheid van 14  km per uur trapondersteuning
 •  in stand 3                 tot een snelheid van  17  km per uur trapondersteuning
 •  in stand 4                 tot  een snelheid van  20  km per uur trapondersteuning
 •  in stand 5                 tot een snelheid van  23  km per uur trapondersteuning
 •  in stand 6                 tot een snelheid van 25  km per uur trapondersteuning

Boven de 25 km/uur valt de trapondersteuning weg. Tot deze snelheid mag je wettelijk trapondersteuning hebben op de openbare weg.

BESTELLEN:  LED 6 standen display

 

LCD-display

 • 5 standen LCD-display + 6km knop + batterij indicatie + trapondersteuning stand + ODO (totaal van alle ritten) + DST (gereden rit afstand) + TM (tijd over de gereden rit) TTM (totale tijd gereden)  + KM/H (snelheid) +  MAX. KM/H (maximale snelheid 0-40km/uur instelbaar) Handleiding LCD instellen  Met de LCD-display kan de trapondersteuing tot 40 km/uur ingesteld worden. Dit is voor mountainbikes bij off the road gebruik.

BESTELLEN: 5 standen LCD-display

 

CONTROLLER:  

De controller is een regelkasje dat in de kleine zwarte box op de bagagedrager wordt geplaatst. Deze zorgt voor de aansturing van de motor en zorgt er voor dat de batterij op de juiste manier wordt ontladen. Bij een bidonaccu wordt de controller in een zadeltasje geplaatst. Het programma in de controller zorgt voor een prettige trapondersteuning.

 

TRAPSENSOR: 

Op de trapas wordt een trapsensor en een magneetschijf gemonteerd. Als u de pedalen rond trapt gaat de motor trapondersteuning bieden.  De senor werkt op basis van de omwentelingen die u maakt en niet op basis van de kracht die u zet. De rode sensor reageert op de magneten in de zwarte schijf, als de trappers vooruit bewogen worden. Als u achteruit trapt reageert de sensor niet.

De magneet schijven bevatten maar 5 magneten. Hierdoor wordt de motor pas na 1,5 trapomwenteling aangedreven. Hierdoor heeft een veilige fiets met een rustig rijgedrag die veel trapondersteuning kan geven als u rijdt.

Bestellen: Trapsensor + magneetschijf

 

REMONDERBREKER:

De functie van de remonderbreker is de veiligheid van de fietser vergroten. Bij de ombouwset worden 2 nieuwe remhendels geleverd. In deze remhendels is een motoronderbreker ingebouwd. Op het moment dat u de rem bedient wordt de motor ook meteen gestopt. Indien uw versnellingen samen zitten huidinge remhendels dan is het mogelijk om deze te behouden. U kan een remtonnetje monteren op de remkabel zodat de motor ook gestopt wordt als u remt.

 

Op deze site staat al zeer veel informatie over elektrisch fietsen, ombouwsets en de onderdelen. Als u meer informatie wil over elektrische fietsen kan u ook op deze link kijken: Wikipedia informatie over de elektrische fiets

Onze startpagina kan helpen bij het zoeken naar informatie:  fietsombouwen

 

Tel. 06-23391623  Marcel van Gorp   info@ebike-efos.nl  Loo 4, 5571KR Bergeijk

promo